Odottavan aika on pitkä

Ajankohtaista

Markkinakatsaus 24.4.2024 10.00
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Odottavan aika on pitkä

Koronlaskuodotukset Yhdysvalloissa ovat siirtyneet viimeisen puolen vuoden aikana jatkuvasti eteenpäin. Inflaatio on pysynyt sitkeänä, ja tuoreimmat luvut rapakon takaa osoittivat inflaation jopa kiihtyneen. Samaan aikaan talouskasvu on jatkunut vahvalla kasvu-uralla. Markkinakorot ovatkin olleet nousussa viime vuoden lopun laskun jälkeen, ja markkinahinnoista johdettu yhden vuoden inflaatio-odotus Yhdysvalloissa huitelee jo yli 4 %:n tasolla.

 

Inflaatio-odotusten nousun taustalla lymyilevät talouskasvun vahvuus sekä Lähi-idän geopoliittisen tilanteen vaikutus öljyn hintaan. Talouskasvuvauhti Atlantin molemmin puolin on eriytynyt entisestään viime kesästä lähtien. Euroalueella talouskasvuennuste tälle vuodelle on laskenut yhdestä prosentista puoleen prosenttiin, kun taas Yhdysvalloissa kasvu on kiihtynyt puolesta prosentista kahteen prosenttiin. Tällä hetkellä Yhdysvaltain keskuspankin arvioidaan aloittavan koronlaskut vasta syksyllä ja laskevan korkoja kaksi kertaa vuonna 2024. Euroopan keskuspankilta odotetaan puolestaan 3–4 laskua alkaen kesäkuusta. Kuten ennenkin on todettu, Euroopan ja erityisesti Suomen taloustilanne ei meinaa kestää tämänhetkistä korkotasoa, joten koronlaskujen alkamista odotetaan vesi kielellä.

 

Korkojen pysyessä korkealla on osakemarkkinan vahva veto alkanut säröillä; erityisesti kovasti nousseissa teknologiayhtiöissä korkopaine näkyy. Markkinan suosikkiyhtiöt, kuten esimerkiksi siruteknologiayhtiöt Nvidia, ASML, TSMC ja AMD, ovat ottaneet osumaa. Tuloskasvuennusteissa teknologiayhtiöillä on suurin rooli, joten pörssin tulevan kehityksen kannalta on toivottavaa, että vahva tuloskehitys näissä yhtiöissä jatkuu.

 

Tuloskausi on jälleen käsillä, ja tulosennusteet ovat olleet edelleen kasvu-uralla Yhdysvalloissa. Tuloskasvu on ollut teknologiavetoista, kun taas energia- ja perusteollisuussektoreilla meno on ollut heikompaa. Euroopassa ja jopa Suomessa tulosennusteiden lasku on tasaantunut. Kiinan talousdata on ollut positiivista, ja globaalit ostopäällikköindeksit ovat kivunneet edelleen ylöspäin. Molemmat edellä mainitut indikaattorit ovat positiivisia erityisesti Euroopan ja Suomen pörsseille. Helsingin pörssin tuottoero eurooppalaisiin indekseihin on kaventunut jonkin verran, ja kotimaisessa markkinassa onkin nähtävissä orastavaa elpymistä parin vuoden korpitaipaleen jälkeen. Helsingin pörssissä osakkeiden arvostukset eivät myöskään päätä huimaa, joten täällä voi olla mahdollisuuksia positiivisiin yllätyksiin varsinkin, jos syklisten sektoreiden elpymisestä saadaan enemmän merkkejä.

 

Geopolitiikan käänteet ja sitkeästi korkealla pysyvät korot ovat kääntäneet pörssikurssit laskuun viime aikoina. Mikäli tilanne ei eskaloidu entisestään (pidetään mielessä Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaalit ja bensiinin hinnan vaikutus ”Average Joen” lompakkoon…), myönteinen osakemarkkinakehitys jatkunee. Pikkuhiljaa laskeva korkotaso, Kiinan paraneva talousdata ja tuloskasvun jatkuminen tukevat tätä skenaariota.

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.